Menü

 - Recepttár 
 - Receptek - ABC 
 
- Mártások
 -
Fortélyok 
 - Kalkulátor hegyek 
 - Fűszerkalauz  
 - Gasztrolinkek
 
 - Vegyesen    
 - Ajánló   
 - Animációk 
 

 - Kalóriaszámítás 
 
- Étlapszótár

 - Fórum
 
- Baráti kör Receptek  
 - Vendégkönyv  
 - Blogom  
    

   

 

 

Babette kiváló receptjei, és fotói

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 


VÉDJEGY

MI CSAK SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ RECEPTEKET, FOTÓKAT HASZNÁLUNK !

 

Jelenleg:

website stats
olvassák az oldalt.

 
Érdekességek
Érdekességek : Az élesztő világa

Az élesztő világa

 

Az élesztő világa

 

Az élesztő a kenyér és egyéb kelt tésztákhoz használt legnépszerűbb erjesztő adalék. Élesztő nélkül a liszt és a víz keverékének megsütéséből csak egy lapos, nem éppen étvágygerjesztő tészta lesz.

 

De mi is az élesztő?

Az élesztő élő mikroorganizmus, gomba (latin neve: Saccharomyces cerevisiae). Az élesztő folyadékkal érintkezve aktiválódik, és gázokká alakítja a hozzáadott cukrot, majd a lisztben való természetes cukrokat is. A keletkező gázok emelik fel a tésztát a kelesztés alatt. Mivel az élesztő élő anyag, ezért az optimális aktivitáshoz ideális körülményeket kell biztosítani. Köztudott, hogy az élesztő melegben fejti ki hatását, de nem szabad túl meleg hőmérsékletnek kitenni, mert az élesztőgombák elpusztulnak. Ha pedig túl hideg folyadékot adunk hozzá, akkor a kelesztési folyamat lelassul. Ezért a folyadék optimális hőmérséklete 36°C.

 

Friss és szárított:

A kereskedelemben kétféle élesztőtípus kapható: friss (pld. Budafok 50 g) és szárított (pld. Budafok 7g). A friss élesztő selymes fényű, savanykás illatú, kagylós törésfelülettel morzsolódik. Egyetlen, 1 g-os pici kocka friss élesztő, melynek oldalai 1 centiméteresek, 10 milliárd élő élesztősejtet tartalmaz!

A szárított élesztő szükség esetén pótolja a friss élesztőt. Az előállításánál a sejtekből a víz jelentős részét kíméletesen elvonják. Ezt a típusú élesztőt 7g-os tasakokban forgalmazzák, az eltarthatósága gyártástól számítva egy év. A szárított élesztőt szobahőmérsékleten tároljuk, szemben a friss élesztővel, amit hűtőben, + 2-8°C-on kell tárolni.

 

Megjegyzés:

A friss élesztőt érdemes lefagyasztani, de félbe vágva! Kevés sütemény van, amihez 5 dkg élesztő kellene...

Viszont fontos, hogy felhasználás előtti este már vegyük ki a fagyasztóból, lejjebb tenni a hűtőszekrénybe! Legyen ideje felengedni! Tapasztalataim szerint minden kelt tésztához a szobahőmérsékletű hozzávalók az ideálisak. Ha az élesztő fagyos, vagy túl hideg, sose fog felfutni. Igaz, lehet variálni a "mikróban felmelegítem a cukorral, tejjel megoldással", de vagy a tej fut ki, vagy az élesztő nem fog rendesen dolgozni.

Én előszeretettel használom a porított formát - ha nincs friss - igaz, lassabban kel meg a tészta, de biztos, hogy szépen meg fog kelni!

 

 

Tudta-e...

 

...hogy a kelt tészta hűtőszekrényben 1 napig áll el, mélyhűtőben – zsiradéktartalmától függően – akár 2–5 hónapig!

...hogy az élesztőnek emésztést segítő hatása van, ezért érdemes élesztővel készült termékeket fogyasztani.

...az élesztő rendkívül gazdag tápanyagokban (fehérjék, ásványi anyagok). Elsősorban a B-vitamin-csoporthoz tartozó B1, B2, és B12 vitaminokat tartalmaz, melyek elengedhetetlenül fontosak az idegrendszer tökéletes működése és a sejtlégzés szabályozása szempontjából. A B-vitamin valóságos energiabomba, csökkenti az allergiára és az ekcémára való hajlamot.

...hogy az élesztő rendszeres fogyasztása semlegesíti a stressz hatását.

...hogy az élesztő jelentős szerepet játszik a szénhidrátok lebontásának folyamatában is, mert serkenti a hasnyálmirigy működését, ezért rendkívül előnyös cukorbetegek számára is.

...az élesztő megszépíti a bőrt, a házi kozmetikában és a kozmetikai iparban régóta használják bőrregeneráló hatása miatt.

 

 

Tippek:

 

Az élesztőt még jobban munkára foghatjuk, ha a habosodás megkezdődése után egy kevés lisztet szórunk a már félig felfutott élesztőhöz. Ilyenkor az ujjunkkal keverjük még szét az esetlegesen egybe maradt nagyobb élesztődarabkákat.

 

A felfutott élesztőt soha ne öntsük hideg liszthez. A liszt legalább szobahőmérsékletű legyen és lehetőleg az összes egyéb alapanyag is, amit a kelt tésztához a recept előír. A lisztet elő is melegíthetjük egy 50 - 60 fokos sütőben, vagy a mikróban, így a kelesztés ideje jóval lerövidül.

 

Néhány kivételtől eltekintve az élesztőt tejben kell felfuttatni. A lehető legnyersebb tej adja a legjobb eredményt. Felforralt vagy tartósított tejek használata esetén előfordulhat, hogy nem a legjobb eredményt érjük el. A vízzel is általában kevésbé fut fel, mint a tejben felfuttatáskor.

 

Amennyiben 20 - 25 perc alatt sem tudtuk munkára ösztökélni élesztőt nem érdemes tovább próbálkozni. Nincs értelme, de egyszerűen néha megesik. Erre az esetre mindig tartsunk otthon szárított élesztőt, és ha ló nincs, szamár is jó alapon!

 

A szárított élesztőt nem kell felfuttatni. Egyenesen keverjük a lisztbe majd a hozzáadott folyadék fogja beindítani ugyanúgy, mint a sütőport.

 

A kelt tészták nem szeretik sem a hideget, sem a huzatot, ezért is kell mindig letakarni az éppen kelő tésztát.

 

Hogyan győződhetünk meg arról, hogy elégségesen kel-e a letakart tészta? Egy vékony késsel ejtsen a tésztán egy kicsinyke bevágást. Kis idő múlva, ha a tészta valóban dolgozik, a karcolásnak el kell tűnnie, felemészti a dagadó tészta.

 

Kilisztezett edényben könnyebben dagad a tészta, mivel nem tapad az oldalához, nincs, ami visszatartsa. A lassan kelő tésztán segíthet, ha újra átgyúrjuk, így friss levegő keveredik a tészta közé, ami jót tesz az élesztőgombáknak.

 

Az újra átdolgozott, de már egyszer megkelt tésztát (fonás, töltés, darabolás,stb.) után (letakarva) újra keleszteni kell.

 

 

Felhasznált források: Az élesztő világa, egészségesmegoldasok.hu

 

 

Még nincs hozzászólás.
 
SZAVAZÁS
Lezárt szavazások
 

 

TARTALOMJEGYZÉK:

 


Bevált, finom, kipórbált  receptek,
fázis fotókkal

 

 

Hideg előételek

Meleg előételek

Szendvicsek

Saláták

Szószok

 

Levesek

 Húsételek

Egytálételek

Köretek

 

 

 

Tészták, pizzák

Sós tészták

Édes tészták

Péksütemények

 

 

 

Torták

Sütemények

 

 

Aprósütemények

Sütemények sütés nélkül

Sós sütemények

Befőzés

 Minden más

 

 

 

 

Ti küldtétek:

 Balázs Márta
 Barics Rita
 Csajbók Andrea   
 
Heringné Kabdebó Klára
 Juhász Ilonka és Lánya 
 Pethes Judit
 Szabó Mónika  

 


Mindenféle, vegyesen: 
 

 -  Honfoglaló játék 
 -
Legyél milliárdos 
 -
Iwiw
 - Baráti kör
 - Budapest térkép
 - Totó - Lottó
 - Gratis lottó
 - Idézetek
 - Képmester
 - Honlap analizátor
 
 - Tenisz
 - Időkép

 - Sat 24.com 
 
- Tuti Képeslapok
 - Képeslap zenével 
Aranyos képeslapok   

 
- Közérdekű 
 - Portálépítés 
 - Feliratok készítése 
 
- Hátterek 
 - Kódok
 
 

Kiemelt oldal:

http://webdesign-graphic.hu/ 

A fejlécet készítette:

Scriptek,Játékok,Letöltés 


Lakatos munka- Épületlakatos munka- Haidekker kerítés - Haidekker kapu- Teraszkorlát- Lakatos munka szerelés- Hullámrács    *****    Itachi Shinden második fejezet!! - ÚJ FEJEZET - Felkerült a könyv második harmada!! Konoha.hu - KATT!! KATT! KATT!! KATT    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!    *****    ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!